Savet: 
Ukoliko se opredelite za vožnju kolima do Toskane, spremite se se za jednu divnu ali skupu vožnju. Putarine se kreću ovim redosledom u jednom pravcu: kroz Srbiju 400din, Hrvatska 16+2 evra i Italija 32 evra. Gorivo je u Sloveniji 1,36 evra (dizel) a u italiji od 1,65 do 1,72 evra. Put je naravno sjajan, osim u Srbiji, i do srca Toskane je autoput. Savetujemo vam da i u odlasku i u povratku provedete noć negde ne pola puta ukoliko ste u mogućnosti (Trst ili Piran su odlične ideje).
Valuta: 
Evro
Turistički vodič Toskana…izuzetno značajna italijnaska regija kako zbog svojih kulturnih i istorijskih znamenitosti tako i zbog načina na koji uči ljude lepoti života, ljubavi i odnosu prema hrani i vinu. Toskana je jedna od nekoliko regija u svetu gde se više pije vino nego voda. Kada ga budete probali saznaćete i zašto.
Toskana je regija istorijskog i vinskog turizma. Značajnih gradova u Toskani je i previše da bi se kvalitetno obišli tokom jednog višednevnog boravka. Sve počinje od Firence, muzeja pod otvorenim nebom i kolevkom renesanse. Prepoznatiljivom panoramom grada dominira jedna od 3 najduže katredrale u svetu. Duomo, kako je lokalno stanovništvo zove, ili katedrala Sv. Marije (Santa Maria del Fiore). Zanimljivost vezana za nju je da je skoro nemoguće fotografisati celu zbog njenog položaja i zbog zbijenosti okolnih zgrada. Tu su još dve važne firentinske građevine – Palata Vekio (Palazzo Vecchio) i katedrala Santa Kroće (Santa Croce). U katedrali Santa Croce su sahranjeniMikelanđelo, Galileo (Galileo Galilei) i Makijaveli (Niccolò Machiavelli). Nasuprot Duoma je čuvena krstionica Sv. Jovana (San Giovanni) i poznata je po svojim istočnim vratima ili tzv. Vratima raja. Naravno, Firenca je najpoznatija po svom mostu, Ponte Vekio. O Firenci više OVDE. Gradovi koji dominiraju Toskanom su još Sijena, Piza i ArecoSijena je neverovatan grad koji bez pogovora ostavlja bez daha. Njen centar je kao i istorijski centar Firence pod zaštitom UNESCO-a. Njene znamenitosti su pre svega Duomo katedrala (građena u 13. i 14. veku), Pjaca del Kampo (Piazza del Campo) na kojoj se održavaju konjske trke Palio (dva puta godišnje), gradska većnica (Palazzo publico), akademija i nekoliko drugih građevina.
No ovde smo da pričamo o čarima Toskane, ova četri grada su samo trunčica njene lepote. Za početak vam predlažemo boravak u nekom manjem mestu u srcu Toskane (u maloj oblasti Kjanti na primer – Chianti) kako bi uživali u autentičnom doživalju kakvo ova oblast nudi. Predlažemo vam i da izaberete neku od stotine vila gde je obezbeđen smeštaj uz vrhunsku uslugu i kategorizaciju. Mada posle samo par sati nećete ni obraćati pažnju na uslugu hotela u kom se nalazite, jednostavno nećete biti u njemu. Prirodne lepote prebogate vinogradima, vinarijama, vilama i zamkovima, brdovitim predelima i maslinjacima će vam apsolutno poremetiti pažnju i pokrenuti vam maštu. Možete na primer spontano ići od vinarije do vinarije i probati vina domaćina. Na tom putu ne smete nikako zaboraviti ni na hranu, pre svega toskanski sir Pekorino koji odlično ide uz džem od šljive ili domaći med, ali to će vam već domaćini objasniti.
Kako umeju da približe lepotu vina lokalni vinari, ne postoji vino koje posebno ide uz neko jelo, već samo vino koje odgovara vama i vašem ukusu. Manja mesta i bajkoviti gradovi koja morate posetiti su San Điminjano (San Gimignano), Areco (Arezzo), Greve in Chianti, Barberino, Ćertaldo (Certaldo), San Casciano, Monteriđoni (Monteriggioni), Montalcino, Montepulciano i još mnogo drugi. Ovo su samo neka od mesta i gradića koji oduzimaju dah i opijaju vinom. Vi idite tamo gde vas srce vodi. Panorame koje se pružaju su takve da će vas uvek nešto ometi u planu a krivudavi romantični putevi odvesti na nezamislivo lepa mesta i predele. Građevine, zamakovi, vile očaraće vas patinom kojom su obojeni tokom vekova. Šarm koji Toskana nosi je neopisiv i samo uz lokalno vino je moguće apsolutno uživati u tim notama istorije, tradicije i načina života. Toskanska sela su neverovatno živopisna prepuna duha i gostoprimljivosti. Sa autetičnim fasadama i žaluzinama, u pastelnim tonovima i raznim cvećem na prozorima divan su ambijent za odmor uz makijato u nekoj od lokalnih kafeterija. Tokom večeri obavezna su skupljanja lokalnog stanovništva na pjaceti koje svako pa i najmanje mesto ima (ovo uključuje i decu pa i bebe). 
U tradicionalnim radnjicama se na jednom mestu mogu naći kvalitetne domaće pršute, šunke, lokalna maslinova ulja, domćae paste, sirevi i, naravno, veliki veliki izbor vina... U Toskani je inače veoma razvijen tzv. seoski turizam, pa je idealno vreme za posetu između sredine maja i sredine oktobra kada Toskana obiluje sunčanim danima, rajski plavim nebom i najlepšom lepezom mirisa.
Specifičnost toskanske oblasti su i divlje svinje. Naći ćete je prepariranu u mnogim mesarama i restoranima; možete skoro u svakoj prodavnici hrane kupiti suhomesnate proizvode napravljene od njenog mesa; za njenu njušku ćete se uhvatiti na u bronzi izlivenom primerku u centru Firence, kako biste se u ovaj grad ponovo vratili a naravno, specijaliteti od ove vrste životinje su jako skupi ali isto tako i ukusni. Ručak na terasi sa pogledom na toskanske pejzaže je poseban i jedinstven doživljaj! Osim podrazumevajućeg vrhunskog kvaliteta i prave eksplozije ukusa, suštinsko obeležje toskanske kuhinje je njena jednostavnost. Od srca preporučujemo sva jela sa tartufima (i kada im je sezona i kada nije – italijani ne greše!), lokalna jela od divlje svinje, pomenuti sir Pekorino, supica ribolito ili jednostavno zakoračite u neki od lokalnih restorana gde će vas služiti simpatična bakica koja će vam ujedno i kuvati naručeno jelo. Verujte, kuvaće od srca. Na kraju uzmite bilo koju vrstu kafe uz biskvit domaće izrade (biscotti, ricciarelli) kako bi upotpunili razorno dejstvo ukusa. Sve ovo podrazumeva čašu toskanskog vina o kome ćemo u nastavku.
 
Toskani se vino gaji vekovima, još od rimskog perioda. Današnje stanovništvo kaže da zbog evolucije i prefinjenosti ukusa ne bi mogli da pijemo vina koja su se onda pravila. Ja im ne verujem! U Toskani se danas proizvodi zaštićena vrsta vina Chianti. Ova vrsta vina se pravi od Sangiovese (80%) i Malvasia ili Canaiolo sorte i nosi naziv Chianti classico. Ovaj odnos u sortama je uspostavljen 2005. godine i danas ga poštuje svih tristotinak vinarija Chianti okruga i još tristotinak proizvođača vinove loze. Pre 2005. odnos je mogao biti drugačiji kao i sorta vinove loze. Od međunarodnih sorti gaje se još i kaberne sovinjon (cabenet saouvignon), šardone (chardonnay), merlo, pino noar (pinot noir), sovinjon blan (sauvignon blanc), malvazija (malvasia), mamolo i druga. U hrani i vinu se u Toskani uživa polako, skoro neprimetno. Originalna Chianti vina ćete prepoznati po Chianti zaštitnom znaku (crni pevac) i oznaci DOC (Denominazione di Origine Controllata) i Denominazione di Origine Controllata E Garantita (DOCG). DOC sistem ustanovljen je 60ih godina prošlog veka, sa ciljem da se utvrdi način prepoznavanja kvaliteta proizvoda. Glavni kriterijum za selekciju između DOC i DOCG kategorija jeste prolaz na slepom testu za kvalitet, a radi potvrde strogih zakonskih zahteva. DOCG kategorizacija, između ostalog, ograničava proizvodnju grožđa po hektaru i minimum nivoa prirodnog alkohola. Izrazito preporučujemo Chianti classico riserva vrstu vina. Ova vrsta vina je u stvari rezerva određene berbe. U Toskani je tradicija da se 3/4 berbe odmah pretvara u Chianti classico a 1/4 ide u rezervu za slučaj da sledeća berba ne bude dobra. Vina mora biti uvek!!! Cene po flaši dobrog vina idu od 30 evra pa do nekoliko hiljada evra. No, često zbog različitih ukusa i najobičnije stono vino, u baš pomenutom lokalnom restorančiću gde vam baka sprema, može biti bolje.
 
Veliki, veliki plus celom boravku će biti ukoliko ga provodite sa voljenom osobom kako bi podelili sve pa i najsitnije detalje. Putovanje po Toskani će vas zasigurno zbližiti još više. Pogledajte naše aranžmane za Firencu, Sijenu, Toskanu i dođite da se dogovorimo! Dream Land