Slobodno ponesite evre s obzirom da se i oni koriste pored njihove zvanične valute Sejšelski rupi. Često će vam i kusur vratiti u evrima (koriste se i kovanice i papirni novac). Ukoliko rezervišete neki od izleta razmislite i o rezervaciji pute interneta ili direktno kod lokalne agencije van hotela jer mogu biti znatno jeftiniji. Rent a car servis je pristupačan, cene su kao u Evropi, auto srednje klase je oko 30 do 35 evra. Nema potrebe za uzimanjem snažnih i brzih automobila jer na Sejšelima nigde ne možete da vozite preko 70 km/h. Jednostavno nema puteva za takve vožnje.
Valuta: 
1 evro = 16 sejšelskih rupija
Turistički vodič Sejšeli – Ili Republika Seješeli se nalaze u zapadnom delu Indijskog okeana i nalaze se na oko 1500km od obala Afrike. Da bi vam dočarali, blizu su MauricijusZanzibar a nalaze se severno od MadagaskaraSejšeli geografski i politički priradaju Africi. Trenutno imaju oko 86 000 stanovnika ali ako pitate lokalno stanovništvo jako će se uvrediti na tu cifru i reći da Sejšeli imaju 95 000 stanovnika. NaSejšelima se govori kreolskim (koji je apsolutna kopija francuskog jezika) i engleskim jezikom. To je sasvim prirodno s obzirom da su bili kolonizovani i od jednih i od drugih, od prvih su nasledili jezik a od drugih da voze “pogrešnom” stranom ulice. Sejšeli su arhipelag koji čini 115 ostrva od kojih je samo trećina naseljena. Priroda je očaravajuća, tirkizno plava voda, beli pesak, buke nigde nema sem zvuka prirode, nema malarije (koja afrikom vlada blago rečeno), a većina plaža je potpuno pusta ali i prilično nepristupačna. Najhladniji meseci su jul i avgust (22 do 25 stepeni) a sezona monsuna je u martu, ostatak godine karatkterišu temperature od 32 stepena u proseku. Od izleta najpopularniji su ronjenje, izlet gliserom do drugih ostrva i nepristupačnih plaža, vožnja helikopterom, skijanje na vodi i drugi. UkolikoSejšele uporedimo sa tajlandskim Puketom, možemo reći da su Sejšeli bar 100 puta lepši, 1000 puta čistiji a priroda ko zna koliko puta očuvanija. Na Sejšelima ćete sresti i endemičnu biljku coco de mer, jedinstvenu vrstu palme čiji zreli plodovi dosežu do 25 kg. Nazivaju je i double coconut i može se naći na svega dva ostrva, Praslin i Curieuse.
 
Sve o Sejšelima / Turistički vodič za Sejšele - Da, bili smo na Sejšelima… Kao i svi koji dolaze avionom, sleteli smo na glavno ostrvo Mahe na kome se i nalazi većina stanovništva i glavni grad Viktorija. Glavni grad ima oko 25 000 stanovnika, nekoliko izvrsnih turističkih atrakcija poput pijace (Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market), kopije Big Bena (minijatura L’horloge ili Victoria’s clock tower), botanička bašta (Victoria botanical gardens) i Nacionalni istorijski muzej (Victoria Natural History Museum). Poslednjih godina ulice su malo modernizovane, ali grad je i dalje daleko od urabanog i atraktivnog. Na glavnom ostrvu Mahe se i nalazi najbolji izbor hotela odakle možete dalje ići ka drugim ostrvima. Do drugih ostrva možete stići komercijalnim avionima (do 12 mesta), gliserima, manjim trajektima i čamcima. Sve zavisi od ukusa.Praslin je drugo po veličini ostrvo. Od ostrva Mahe potrebno je oko 20 minuta letom ili sat vremena brodom. Na ovom ostrvu se nalazi Anse Lazio, jedna od najlepših plaža na svetu. U samom jezgru ostrva je Vallée de Mai, parče prirode pod zaštitom UNESCOPoznato je i po endemičnim pticama Bulbul i tamnom papagaju. La Digue je ostrvo koje se najčešće fotografiše. Ovde se još uvek oseća kolonijalni duh u starim kolibama na plantažama. Do ovog ostrva se dolazi preko Praslina, feribotom za oko pola sata, iznajmljenim luksuznim helikopterom, ili gliserom. Ostrvo je poznato po stenama neverovatnih oblika. Idealno je za romantične parove i apsolutni odmor. Do ostrva Siluetepotrebno je oko 20 minuta vožnje helikopterom od ostrva Mahe. Gledano iz ptičije perspektive ovim ostrvom dominira Morne Dauban, brdo visoko 750 m. Ostrvo je idealno za lagane šetnje kroz tropske šume i razgledanje drevnih kreolskih kućica, plantaža kafe i avokada. Denis je koralno ostrvo 80 km od ostrva Mahe. Idealno je za ronjenje jer u svojim dubinama krije najrazličitije vrste ribe ali i ostatke brodova, nekadašnjih trgovačkih karavana a danas stecište mnogih podvodnih vrsta.
Tu je još
i Bird Island, najsevernije ostrvo, raj za ljubitelje ptica. Od maja do oktobra, u periodu kada se izležu jaja, ostrvo predstavlja pravu atrakciju i često je okupirano ornitolozima iz celog sveta. Ovo su neka od najpoznatijih ostrva.
Inače, ostrva na Sejšelima su podeljena u nekoliko grupa a to su: Granitna ostrva u koju spadaju i gore navedena ostrva Mahe, Siluete (Silhouette), La Dige (La Digue), Praslin, i još 38 ostrva; zatim ostrva koralnog peska Bird island i DenisAmirantes grupa ostrva (28), Farkar(Farquhar) kojih ima 13 i 67 ostrva iz Aldabra grupe koralnih ostrva. Sejšeli su raj za ronioce ali i zemlja čija je egzistencija 9. na listi najugroženijih po istraživanju UN-a po pitanju klimatskih promena i mogućih poplava.
Što se tiče ishrane riba i morski plodovi su osnova svega. No, pod uticajem kolonista i blizine Indije i Afrike razvila se bogata kuhinja. Koristi se sve, od kineskog pirinča, preko karija iz Indije, do francuskih sosova i engleskih kobasica. Tropsko voće, kakao, kafa i kokos su osnova poljoprivrede i izvoza. Poslednjih godina, nažalost, arapi kupuju sve što iole vredi i pretvaraju Sejšele u njihovu koloniju.
Naša stranica Daleke destinacije vam predstavaljaju našu ponudu i uz naše poznate inostrane partnere vam omogućavamo da uživate u putovanju iz vaših snova. Dođite da se dogovorimo!