Savet: 
- Imajte u vidu da Sicilija ima mnogo dužu sezonu toplog vremena od severne i centralne Italije. Ukoliko budete imali sreće možete se sunčati i kupati čak i u novembru.
Valuta: 
Evro
Turistički vodič Sicilija – Za Siciliju se kaže da je ostrvo na dodiru uticaja istoka i zapada, Afrike i Evrope. Ukoliko se odlučite da posetiteSiciliju možete da birate: istorijski gradovi Palermo, Katanija i Sirakuza; region vulkana Etna; bogata vinogradarska unutrašnjost ostrva; Raguza i ostali barokni gradovi na jugu ostrva; grčki hramovi Agrigento, Selinunte i Segesta; kilometri i kilometri peščanih plaža... Sicilija ima više peščanih plaža od bilo kog drugog regiona Italije, osim možda Sardinije. More je toplo i omogućava kupanje šest meseci godišnje (maj-oktobar). Ovo ostrvo Vam nudi veoma bogatu ponudu, koja će Vas razmaziti.
 
Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru, a zajedno sa okolnim manjim ostrvima čini italijansku autonomnu regiju. Sicilija zauzima centralni položaj u Mediteranu, a od kontinentalnog dela Italije deli je uzani Mesinski moreuz. Najistaknutiju znamenitost ostrva predstavlja Etna (3.350 m), najviši aktivni vulkan u Evropi i jedan od najaktivnijih u svetu.
 
Najstariji tragovi naseljenosti na Siciliji datiraju 12000 godina p.n.e. Oko 750. god. p.n.e. na Siciliji su već bile razvijene brojne feničanske i grčke kolonije. Posle pada Rimskog carstva, Sicilija je često menjala gospodare, pa su tokom srednjeg veka ostrvom vladali Vandali, Ostrogoti, Vizantijci, Arapi i Normani. U periodu između 1130. i 1816. godine postojala je Kraljevina Sicilija, koja je bila u vazalnom položaju prema Aragonu, Španiji i Svetom Rimskom carstvu, da bi konačno bila ujedinjena sa Napuljem u Kraljevinu Dveju Sicilija. Sicilija konačno ulazi u sastav Italije 1860. godine, a od nastanka Italijanske Republike 1946. godine ima status autonomne regije.
 
Sicilija ima tipičnu mediteransku klimu, sa blagim i vlažnim zimama, i veoma toplim i suvim letima. Gotovo svakog prosečnog letnjeg dana temperature mogu dostići i do 44ºC, a na Siciliji je 10. avgusta 1999. zabeležena najviša temperatura ikad izmerena u Evropi (48,5ºC).
 
Sve o Siciliji / Informacije o Siciliji / znamenitosti Sicilija – Sicilijanska topla klima, pejzaži, kuhinja, istorija i arhitektura privlače brojne turiste kako iz kontinentalnog dela Italije tako i iz inostranstva. Vrhunac turističke sezone je u letnjim mesecima, iako turisti posećuju ostrvo tokom cele godine. Etna, plaže, arheološki lokaliteti, veći gradovi kao što su Palermo, Katanija, Sirakuza i Raguza su omiljene turističke destinacije. Omiljeni među turistima su i stari grad Taormina i luksuzno letovalište Đardini Naksos. Sicilijansku prirodnu i kulturnu baštinu prepoznao je i UNESKO, na čijim se listama nalazi šest lokaliteta sa Sicilije (Dolina hramova, rimska Vila del Kasale, Liparska ostrva, stari barokni gradovi u dolini Noto, nekropole u Pantaliki, i vulkan Etna). 
 
Palermo, glavni grad Sicilije, lociran je na severozapadu ostrva, na obalama istoimenog zaliva i Tirenskog mora. Grad su osnovali Feničani 734. godine p.n.e. pod imenom Ziz (cvet). Grad predstavlja kulturnu, ekonomsku i turističku prestonicu Sicilije. Turiste privlače mediteranska klima, gastronomska ponuda, gotske i barokne crkve i palate, noćni život i muzika. Ne propustite posetu katedrali, Normanskoj palati, gradskim zidinama…
 
Katanija se nalazi na istočnoj obali Sicilije, između Mesine i Sirakuze. Grad ima veoma dugu i bogatu istoriju koju su obeležili brojni zemljotresi i vulkanske erupcije sa susedne Etne. Grad se ponosi činjenicom da je domaćin najstarijeg univerziteta na Siciliji (1434). Barokni centar grada uvršten je na UNESKO-vu listu svetske kulturne baštine.
 
Mesina je treći grad po veličini na Siciliji, i lociran je na severoistočnoj obali ostrva. Grad su osnovali Grci u 8. veku p.n.e. Ukoliko se nađete u gradu nikako ne propustite da posetite katedralu (12. vek), botaničku baštu, svetionik San Ranijeri, kapiju Porta Gracija, palatu Kalapaj…
 
Đardini Naksos se nalazi na jonskoj obali Sicilije, i od 1970-ih postaje veoma popularan među turistima. Letovalište je veoma poznato po plažama, čuvenom vidikovcu koji gleda na zaliv i okolni prostor. Plaže su prilično pune tokom letnje sezone, a naročito u julu i avgustu. U blizini ovog letovališta nalazi se gradić Taormina, smešten na liticama iznad Jonskog mora.
 
Dođite u kuću dobrih putovanja i izaberite Vaš odmor iz snova!